Oliwa z wytłoków do smażenia, ev na surowo. Jeśli chodzi o olej z pestek winogron, to posiada on bardzo niekorzystne proporcje kwasów tłuszczowych i pogarsza stosunek o3 do o6 który i tak jest z reguły dość słaby. Więc lepiej oliwa. Ja jestem fanem oleju lnianego, on ma sporo ALA który bilans tłuszczy polepsza.
[...] pestkami z dyni, morel, wiorkami kokosowymi. Orzechy ziemne i słonecznik należy unikć, z uwagi na bardzo słabe proporcje kwasow tluszczowych. Jaki powinien być prawidłowy stosunek spożywanych kwasów tłuszczowych ? Jeśli ma ktoś linki do gotowych artykułów to chętnie przyjmę. Staram się jeść codziennie jakieś orzechy (łącznie ok 50g, smażę na [...]
Niestety mamy taką żywność w współczesnych czasach ze musimy zmniejszać ilość kwasów n-6 i szukać źródeł kwasów n-3 by zachować ich odpowiedni stosunek. Z tego względu pestki słonecznika nie są dobrym rozwiązaniem jako źródło tłuszczy w diecie.
[...] norma wynosi 5 gr/ kg po treningu morzesz zarzyć większą porcje ( 50-80 gr ) w celu regeneracji glikogenu w mięśniach 12. Gainery :Odżywki te zawierają od 10 do 40% białka, stosunek białek do węglowodanów wynosi 1 do 4 (lub 1 do 3). Proporcje te są zgodne z założeniami, z których wynika, że dla wytworzenia "jednej objętości" struktury [...]
PuniYa 1/1/1 bądź 1/2/1 obydwie wersje są dobre Szczegółowo masz tu normy zalecane przez D.Szukałę zalecane na rok 2006 4 września " Udział energii z tłuszczów < 30% Tłuszcze nasycone < 8-10% w diecie Tłuszcze jednonienasycone - ok. 15% w diecie Tłuszcze wielonienasycone 7-8% w diecie Stosunek Tłuszcze nienasycone : nasycone > 0,7 [...]
[...] pestkami z dyni, morel, wiorkami kokosowymi. Orzechy ziemne i słonecznik należy unikć, z uwagi na bardzo słabe proporcje kwasow tluszczowych. Jaki powinien być prawidłowy stosunek spożywanych kwasów tłuszczowych ? Jeśli ma ktoś linki do gotowych artykułów to chętnie przyjmę. Staram się jeść codziennie jakieś orzechy (łącznie ok 50g, smażę na [...]
[...] uczyłem się kiedyś że omega 3 likwidują LDL na korzyść HDL, natomiast omega 6 nie wpływają ani na jedno, ani na drugie. Mniejsza o to. Mam pytanie, jak sprawdzać jaki mamy stosunek tych kwasów w diecie? Znacie jakieś sposoby? I jak powinny wyglądać? W moim dzienniku posiłków owszem jest stosunek nasyconych, jednonien. oraz wielonien. I staram [...]
[...] zwierzęcego (przy jednoczesnej podaży kwasów 0-3) jest stosowanie w diecie głównie olejów roślinnych, zawierających duże ilości kwasów 0-6, co powoduje niekorzystny ich stosunek do 0-3 a co za tym idzie konsekwencje zdrowotne w postaci większego ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowego. Ze o wpływie na gospodarkę hormonalną nie [...]
Dzięki za odpowiedzi. Różnie źródła podają, ale w przypadku orzechów włoskich są to wartości ok. 1:5, dla o3:o6 Strasznie słaby ten stosunek. Swoją drogą, im więcej kwasów omega 3 (oraz wiązań ALA) w diecie (w sensie im wyższy stosunek o3:o6) tym lepiej ? Wyczytałem gdzieś na stronce, że kwasy ALA są tymi podstawowymi i niezbędnymi, a kwasy EPA i [...]
[...] tłuszczowych (FFA), które w połączeniu z albuminami są transportowane we krwi, co prowadzi do obniżenia się ilości albumin dostępnych dla połączeń z tryptofanem. Wysoki stosunek F-tryptofanu do BCAA może ułatwiać wejście tryptofanu do mózgu wzmagając produkcję serotoniny i powodując zmęczenie. J. Mark Davis badał przyczyny i skutki zmęczenia [...]
[...] do smażenia ani pieczenia, ani żadnej innej obróbki termicznej. Dalej, rzepak jest dobrym źródłem PUFA, tak samo olej lniany. Natomiast olej z pestek dyni ma niekorzystny stosunek omega, a poza tym pestek dyni nie powinno się prażyć! To powoduje utlenianie kwasów omega i zamienia olej w szkodliwy ściek. Zmieniony przez - Arthass w dniu [...]
[...] podstawowych, istotnych kwestii np. stosunku O3 do O6, różnicy między ALA a EPA/DHA, właściwości fizykochemicznych każdych z rodzajów tłuszczów itp. :) Więc w skrócie, stosunek omega 3 do omega 6 powinien mieścić się między 1:1 a 1:5 na korzyść omega 6 (oczywiście są to wartości podane w przybliżeniu, bo stosunek 1:5,4 też jest dobry). [...]
[...] zwierzęcego (przy jednoczesnej podaży kwasów 0-3) jest stosowanie w diecie głównie olejów roślinnych, zawierających duże ilości kwasów 0-6, co powoduje niekorzystny ich stosunek do 0-3 a co za tym idzie konsekwencje zdrowotne w postaci większego ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowego. Ze o wpływie na gospodarkę hormonalną nie [...]
[...] danymi na temat produktów w Excellu, bo zmiennych jest bardzo wiele, a Excell oferuje różne opcje sortowania i tabel przestawnych. ► Ale pomijając to: jaki powinien być stosunek dobrego białka zwierzęcego do dobrego białka roślinnego np w takim posiłku ziemniaki+ryba. Czy 50:50 jest OK? Jeśli masz dobre białko roślinne to nie ma za bardzo [...]
[...] także, że dużą cześć spożytych przez nas tłuszczy stanowią tłuszcze niewidoczne tzn. te które wchodzą w skład takich produktów jak mięsa, ryby, jaja, produkty mleczne. " to tak o tłuszczach, stosunek miedzy nim powinien wynisic 1/1/1 jak chcesz wiecej o tym poczytać to łap: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE-t369407.html naprawde fajny art
[...] zdrowia i sprawnosci najbardziej pozadanym kwasem jest LNA gdyz służy on do produkcji bardzo cennych kwasów tłuszczowych EPA i DHA (obecne w rybach morskich). Im większy stosunek w diecie LNA do LA tym lepiej. Wyjaśnie dlaczego... W przemianach wewnątrzustrojowych kwasy LNA i LA są obrabiane przez te same enzymy (konkurują o nie). Jeżeli [...]
[...] – 20,4% i kwas palmitynowy 19%. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych wynosi aż 70,7%, a nasyconych 23,9%. Zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i ich stosunek względem nasyconych są bardzo korzystne z punktu widzenia odżywczego. Ponadto maca zawiera około 70% węglowodanów ogółem, w tym przyswajalnych 52% około 20% błonnika [...]
ogólnie z tego co ja się kiedyś tam się wkręcałem i czytałem o tłuszczach to na samopoczucie ma ogromny wpływ stosunek o3 do o6. Wyczytałem nawet, że u samobójców o3 było praktycznie niewykrywalne i to właśnie te kwasy (a raczej ich brak) mają wpływ na depresję i złe samopoczucie. Wiadomo, że lniany jak i cała reszta co wymienił Antek to najlepsze [...]
[...] hormonami”. Ograniczenie jego aktywności skutkuje zarówno podwyższeniem poziomu testosteronu jak i obniżeniem poziomu estrogenów, a jak wiadomo czym lepszy stosunek testosteron-estrogen tym większe przyrosty siły i masy mięśniowej, ławtiejsza redukcja tkanki tłuszczowej, mniejsza retencja wody, zwiększony popęd seksualny i [...]
kukurydziany i z pestek winogron do śmieci - tragiczny stosunek n3:n6. Z olei stosuj rzepakowy tłoczony na zimno i rafinowany, oliwę extra, ewentualnie olej lniany i z ogórecznika, czy wiesiołka Najlepszym źródłem wnkt są pestki, orzechy, ryby, tran oraz suplementacja omega-3 Tak napisałem o tym że zły stosunek n3:n6, jednak myślalem nad inna [...]